2013.04.02.
08:44

Írta: HEGYEM

Utóirat a meccshez – Kendőzetlenül, pőrén, igaz szavakkal

Undorító, megalázó, érthetetlen - a közvélemény csalás kiált a monacói gála után. De Erdei úriember, és a MI BAJNOKUNK. Szemelvények következnek a honi reagálásokból.

Madar_edzes_6.jpg

Nehezen csillapodnak a kedélyek Erdei Zsolt szombati mérkőzése kapcsán. Mint megírtuk (például itt) , Madár pontozással veszített az egymillió dolláros összdíjazású „Monte-Carlo millió dolláros szupernégyes" elnevezésű monacói négyestorna első fordulójában. A szakértők szerint Madár végig jobb ellenfelénél, a bírók mégis Gyenyisz Gracsovot hirdették ki győztesnek.

A mérkőzést látva még a kevésbbé hozzáértők számára is nyilvánvaló volt, hogy Zsolt uralta a mérkőzést, leiskolázta orosz ellenfelét. A felháborítóan hamis végeredmény után az ország - és a bokszvilág is - egyöntetűen csalást kiáltott. A közösségi oldalakat, hírportálokat elözönlötték a felháborodott, elkeseredett és Erdeit győztesként ünneplő kommentek. Sokan összeesküvés-elméleteket gyártottak, mások a sportvilág elüzletiesedésének, a fairplay veszélybe kerülásánek jeleire hívták fel a figyelmet.

Növényi Norbert,

a magyar harcos "prototípusa" ezúttal sem rejtette véka alá rosszallását:

"Nem tudom, ki látta a Zsolti mérkőzését. Ez undorító- simán nyert!!! Megalázó bíráskodást láttam! Mélységesen fel vagyok háborodva. Most már a sport világa is egyre jobban szennyeződik!"

Hanshi Adámy István (8. DAN),

az IBK technikai igazgatójaként sok-sok harcművész mester véleményét fogalmazta meg:

"Sokan lehettünk szemtanúi Madár elképesztően tiszta, igazi világklasszis bokszolásának. Győzelme elvitathatatlan volt, gyakorlatilag minden menetet megnyert. Ennek ellenére nem őt hozták ki győztesenk. Aki ott benn küzd, az tudja, hogy ő, vagy a másik volt-e a jobb. Akkora volt a különbség minden szempontból, - amit nem is szeretnék itt ecsetelni -, hogy ezt az orosz versenyzőnek is tudnia kellett. Ennek ellenére győzteként emelte fel a karját és az edzője győztesként vitte körbe a vállán. Először nem értettem ezt az egyébként gyenge - a bírákat valamilyen szinten esetleg befolyásoló tényezőt, de a kihírdetés után világossá vált az egyértelmű csalás. Ők már tudták azt, amit akkor mi elképzelni sem tudtunk, azaz, hogy az orosz lesz a győztes. Ez a sportág tisztaságának és népszerűségének a halála. És nem beszélve egy életút elismeréséről, megbecsüléséről, megszégyenüléséről és mindezt igaztalanul. Egy ilyen volumenű esetben az egész ország, romokban hever, teljesen jogosan. A csalás az csalás, a részrehajlás, a pártosság, az borzasztó egy sportban, aminek a fairplay adja elsősorban az alapját. Madár olyan ember, akit ez nem fog padlóra küldeni, tudom, de ennek akkor sem kellett volna megtörténnie. További sikereket kívánok barátomnak, Madárnak!"

A totaldamage.hu

küzdősport oldal egyértelműen fogalmazott:

"Pofátlanul elcsalták Erdei Zsolt mérkőzését!

Zsolti technikai repertoárja és rutinja fényévekkel más dimenziót képvisel az orosz bunyóshoz mérten, ez pedig maradéktalanul ki is jött a küzdelem során. Senkinek sem lehetett kétsége a végeredményt illetően, Erdei megverte ellenfelét. Ezt azonban a három bíróból kettő nem így látta és megosztott pontozással elvették Erdei Zsolt veretlenségét és a lehetőséget, hogy a döntőben mérkőzhessen. Ezzel a döntéssel az egész torna értékét degradálták a pontozók, egyben Zsolti makulátlan mérlegén ejtettek egy arcpirítóan szégyenletes és teljesen felesleges, felháborító foltot. Erdei Zsolt veretlen, ezt mi tudjuk, de félő, hogy pályafutása ezzel a fiaskóval alámerül a sportot mérgező érdekellentétek hullámai közt."

A monokli.com

a szakmát, az ökölvívó társadalom véleményét tolmácsolta:

"Maga a szombat esti mérkőzés nem volt túl látványos összecsapás, de Erdei Zsolt remekül kamatoztatta gyorsaságbeli előnyét, és zseniális balegyeneseivel sok szép találatot ért el. Viszont Gracsov volt az, aki aktívabb volt, többet ütött, s bár a magyar bunyós kiválóan védekezett, az orosz is nyert több menetet. Erdei a tíz menetet figyelembe véve jobb volt ellenfelénél, ez számunkra vitathatatlan. Ezért is nagy csalódás, hogy „Madár" megosztott pontozással, 96-94, 96-94 és 94-96 arányban vereséget szenvedett. Vitathatatlan, hogy Gracsov nem nyerhetett több menetet, mint Erdei. Érthetetlen döntés, amiről még sokat fogunk beszélni."

Balzsay Karcsi,

Madár volt válogatottbeli és universumos társa így fogalmazott:

"Én is azt érzem, hogy Madár jobb volt. Amikor azt mondták, hogy kettő egy a bírók megoszlása, már éreztem, hogy baj lehet. A meccsben nem volt benne Gracsov győzelme, volt néhány tiszta találata, de legtöbbször kezet ütött. Azóta csak pislogok, lehet, hogy én láttam rosszul, lehet, hogy elvitt a közvetítés vagy az elfogultság, természetes, próbálom erőltetni magam, de nem hiszem, hogy két-három menetnél többet elvitt Gracsov."

Kovács Kokó István,

a WBO világszervezet supervisoraként is "elképesztően rossz ítélet"-ről beszélt:

„Szakmai, emberi, bármilyen szempontból nézi az ember, elképesztően rossz ítéletet hoztak. A dél-afrikai pontozóbíró kiváló képességű, de nála sem értem, hogy adhatott négy menetet Gracsovnak. Azt pedig pláne nem, hogy a szintén jó képességű Verbeke miért csak négyben látta jobbnak Zsoltit. Ebben a helyzetben rajtunk és Erdein kívül senkinek sem volt érdeke, hogy ő nyerje. Már életkora miatt sem nyújt olyan perspektívát, hogy Lou DiBella védelmét élvezze, így nagyon nehéz volt."

Valószínűleg még sokáig eltart a vita a végkimenetelt illetően, de ami történt, megtörtént. A legfontosabb azonban az, hogy a mi Zsoltunk a történtek ellenére is talpig sportember, igazi BAJNOK maradt, és higgadtan, úriemberként értékelte a történteket. Legyenek szavai egyben zárógondolatok egy kiváló harcostól, a HEGYEM nagykövetétől:

ERDEI ZSOLT:

"Tök jól érzem magam, túltettem magam a nehézségeken a felkészülés alatt, tökös gyerek vagyok, büszke lehetek magamra. Ez a teljesítmény elég kellett legyen a győzelemhez, a bírók nem így látták. Lehet rajta szomorkodni, ha az igazság felől közelítünk, akkor nyertem. Szántó Öcsi bácsi felháborodva hívott, biztosított, szenzációsan bokszoltam. Gratulált a Fritznek, hogy ilyen jó formában hozott engem.A szakma elismerése tehát megvan, nincs okom sírni. Mosolyog a szívem, de azért fáj..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr345188254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása